Maiju

Olen Maiju Korhonen, intohimoinen agilityharrastaja, -kilpailija ja -valmentaja Helsingistä. Tällä hetkellä minulla on kolme omaa koiraa, sheltit Java ja Lux, sekä pitkäaikainen haaveeni bordercollie Polar.

Ajatus omasta koirasta syntyi jo noin 4-vuotiaana, mutta ensimmäisen oman koirani, edesmenneen shetlanninlammaskoira Ledin, sain ”vasta” täytettyäni 14-vuotta. Sitä ennen koiraystäviä kuitenkin riitti ja lenkkeilytin kaikki naapurikortteleiden koirat saksanseisojasta suomen pystykorvaan ja chow chowhun.

Agilityurani alkutaival oli hyvin takkuinen ja minulla oli enemmän intoa, kuin mahdollisuuksia treenata. En tiennyt agilitysta yhtään mitään, halusin vain harrastaa ja olin varma, että päädyn joskus kilpailemaan. Haaveilin arvokisoista. Minua ei hyväksytty yhdenkään seuran jäseneksi, vaikka aktiivisesti soitin, laitoin sähköpostia ja kävin testitilaisuuksissa. Lopulta istuin kentän laidalla katsomassa ystäväni alkeiskurssia, imin itseeni kaiken siellä oppimani tiedon ja huomasin, että minun oli todella helppoa soveltaa sitä käytäntöön – se ruokki motivaatiota entisestään.

Lopulta ajauduin agilityn pariin sattumien ja onnenkantamoisen kautta. Silloinen treenikaverini tokossa huomasi innostukseni agilitya kohtaan ja pääsin hänen kauttaan ensimmäisen edustusseurani jäseneksi. Päädyin seuran omatoimitreeniryhmään ja sittemmin valmennusryhmiin. Olen tästä sattumasta hyvin kiitollinen.

Tarinan opetus lienee se, että koskaan ei kannata luovuttaa, jos jotakin kovasti haluaa. Kannattaa sitkeästi vain yrittää, vaikka muut eivät uskoisi sinuun, eivät näkisi potentiaaliasi tai olisi tukenasi. Agilityn vaikutuspiirissä olen ollut mukana jo vuodesta 2003. Olen kilpaillut arvokisatasolla ja saanut kunnian edustaa useita kertoja Suomea arvostetuissa kilpailuissa ihanien tiimiystävieni, omien koirieni, kanssa.

Arvomaailmani

On ollut mielenkiintoista, vaikkakin ajoittain myös erittäin kipeää, seurata oman kisa- ja valmentajaminän muovautumista pitkin uraani. Tiedän miltä tuntuu, kun leijuu agilityn aiheuttamassa endorfiinipöllyssä vain nauttien siitä, kun yhteistyö ihmisen ja koiran välillä toimii saumattomasti – rakastan sitä fiilistä. Yhtä lailla tiedän myös, kun treenaaminen ei maistu, eikä iloa tai motivaatiota ole. Jälkimmäinen vaihe opetti minulle enemmän kuin mikään ja muovasi minusta uudenlaisen minän.

Treenaan ja kilpailen tosissani kirkkain tavoittein, mutta ilo, hyvinvointi ja terveys edellä. Ylläpidän omaa motivaatiotani jatkuvasti, vaikka innostusmittari olisi kiivennyt  100%:n paremmalle puolen. Koirani ansaitsee parhaimman mahdollisen tiimikaverin, sillä se tekee lajia vain ja ainoastaan siksi, koska se haluaa leikkiä kanssani. Silti minäkin olen vain ihminen, enkä aina pysty täyttämään tätä tavoitetta, joten armollisuutta itseään kohtaan on hyvä pitää takataskussa yhteisellä tiellä. Tiimin kummallakin osapuolella on oltava mahdollisuus virheisiin.

Koulutusfilosofiani

Tavoitteeni koulutustilanteessa on ottaa huomioon kukin koirakko kokonaisuutena ja arvioida mitä kukakin henkilökohtaisesti tarvitsee. Agility on tiimipeli ja tiimin molemmilla osapuolilla on radalla omat tehtävänsä. Arvostan koiran korkeaa taitotason osaamista, mutta yhtälailla haluan kehittää myös ohjaajaa. Mentaaliset taidot ovat lähellä sydäntäni ja pyrin aktiivisesti nostamaan niiden tärkeyttä esiin valmennuksissani. Olen kannustava, pusken eteenpäin ja uskon aidosti koirakoiden potentiaaliin heidän omalla tasollaan. Jokainen meistä ihmisistä ja koirista on yksilö, joten toivoisin oppilaideni peilaavan kehitystään omaan aikajanaansa. Vain omaan itseen vertailulla on merkitystä kehittymisen kannalta ja se lisää treenaamisen iloa sekä toimii motivaation nostattajana.

Kohderyhmän pidän avoinna eritasoisille koirakoille, haluan olla mukana tuomassa lajin pariin uusia harrastajia ja aktiivikisaajia koirien tai ohjaajien ikään katsomatta. Motiivi kullakin agilityharrastajalla voi olla erilainen, tärkeintä on koirakon iloinen ja toimiva yhteistyö, unohtamatta uskallusta kehittyä.

Luota prosessiin, usko omaan tiehesi ja ota vastoinkäymiset mahdollisuutena oppia ja onnistua!

Kuvat: Yasmin Eklund

Lyhyesti ja ytimekkäästi

 • Aloittanut agilityn vuonna 2003
 • Agilitykouluttaja/valmentaja:
  ikiTempo perustettu v. 2012
 • Kilpailee agilityssa bc Polarin kanssa
 • Omat koirat:
  Shetlanninlammaskoira Java
  Shetlanninlammaskoira Lux
  Bordercollie Polar
  Edesmennyt shetlanninlammaskoira Ledi
 • Koulutustaustaa:
  Agilityn koulutusohjaajakurssi 2007
  FAF Kuntosaliohjaaja 2016
  FAF Personal Trainer 2016
  Räjähtävää voimaa seminaari 2017
  Mental Sport -valmentaja 2018
  Mental Sport NLP-practitioner (koulutus käynnissä)
 • Valmentautunut useilla Suomalaisilla ja ulkomaalaisilla agilitykouluttajilla
 • Ensimmäisessä TopTeamissa kaudella 2011-2012
 • FitDog agility teamissa kaudella 2018-2019
 • FitDog agility teamissa kaudella 2019-2020

Kirjoittamiani artikkeleita

Podcastvierailu

Agilityn kilpailutuloksia

 • World Agility Open (WAO) Biathlon agilityradan 3. sija vuonna 2014
 • Suomen mestaruus hopea 2011
 • Avoin Suomen mestaruus 2011
 • Suomen mestaruus joukkuekulta 2011, SM-joukkuepronssi 2012
 • Piirinmestaruus kulta 2013, hopea 2011
 • Piirinmestaruus joukkuepronssi 2011, -hopea 2010
 • European Open karsintaradan 2.sija v. 2013
 • European Open edustusjoukkueessa vuosina 2011 – 2013
 • World Agility Open  (WAO) –edustusjoukkueessa vuonna 2014